Gençlere cihaz desteğinin telefon satışlarını yüzde 20 artırması bekleniyor
“Yükseköğretim Öğrencilerine Teknolojik Cihaz ve İnternet Desteği Sağlanması Hakkında Karar”ın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte gözler, 1 Kasım’da yürürlüğe girecek kararın bölüm açısından olası etkilerine çevrildi.
Söz konusu yönetmelik çerçevesinde, satın alma tarihi itibarıyla 26 yaşını doldurmamış olan yükseköğretim öğrencileri, satış fiyatı 1.000 TL olan taşınabilir telefon ve bilgisayar cihazları için bir defaya mahsus 5 bin 500 lira destekten yararlanabilecek. 9 bin 500 lirayı geçemez.
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Lideri Mustafa Kemal Turnacı, kararın hem içeriği hem de kararın tüketicilere ve ekonomiye getireceği faydalara ilişkin, sektörün ve gençlerin kararın hayata geçmesini beklediğini söyledi. mümkün olan en kısa sürede kuvvet uygulayın.
Gençlerin bu tip cihaz alımını ertelediğini belirten Turnacı, şöyle devam etti:
“MOBİSAD olarak konuyu ilk gündeme getiren biz olduk. Özellikle öğrencilere yönelik indirim talebinde bulunmuştuk, talebimiz karşılandığı için çok teşekkür ederiz. Doğal takviye rakamlarının daha yüksek olmasını isterdik ama baktığımızda baktığımızda Halihazırda fiyatı 9 bin 500 TL’ye varan cihazlar zaten Türkiye’de.” “Türkiye’de satılan toplam cihazların yüzde 57’sini kapsıyor. Kararın insanların teknolojiye kolay erişimine değerli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum, dolayısıyla bu kararı olumlu buluyor ve teşekkür ediyoruz. Vergi indirimleriyle insanların teknolojiye daha kolay erişmesini destekliyoruz.” veya teşvikler.”
Cep telefonlarına olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Genç nüfusa paralel olarak talebin ve satışların arttığı bir ürün segmentinden bahsediyoruz ama yurt dışı ile Türkiye arasındaki geniş fiyat farkı ne yazık ki bazen insanların yurt dışından satın almasına veya kayıtsız kalmasına neden oluyor. Kararın kasım ayı başında yürürlüğe girmesi, uygulama ve esasların net olması, üreticilerin stok seviyelerinin uygun olması durumunda kararın cihaz satışlarına oldukça olumlu etkisi olacak. Özellikle ihtiyaçlarını erteleyen uygun gençlerin yüzde 20’sinin hızlı satın alma yapacağını, yüzde 30’lara ulaşabileceğini tahmin ediyoruz. “Cihazın toplam yansıması yüzde 20 artacak” dedi.
Turnacı, bu yıl 12 ila 12 milyon 500 bin adet telefonun satılacağını öngördüklerini, projenin hayata geçmesinin ardından üretici firmaların talebi karşılaması halinde yıl sonuna kadar yaklaşık 14 milyon satış rakamına ulaşılabileceğini ifade etti.
Turnacı, zamanla diğer alımların da yapılmasını beklediklerini belirterek, bekledikleri rakamlar bu olsa da uygulamanın parametrelerinin çok önemli olduğunu ve bunların belirlenmesinin satış verilerinde etkili olacağını ekledi.
“Cep telefonu dahil tüm teknolojik cihazların taksit sayısı fiyatına bakılmaksızın 12 olmalıdır.”
Turnacı, üst segment cihazlarda da benzer bir uygulamanın ekonomiye önemli katkı sağlayacağını belirtti.
Cep telefonlarına ve teknolojiye erişimin kolaylaştırılması gerektiğini her zaman savunduklarını belirten Turnacı, şöyle konuştu:
“Benzer indirimlerin üst segment cihazlara ve toplumun her kesimine verilmesini istiyoruz ancak vergi indirimi mümkün olmasa bile taksit kısıtlamasının gevşetilmesi çok önemli. Taksit kısıtlamasının gevşetilmesi kesime nefes aldıracak ve güvence sağlayacaktır. Vatandaşların istedikleri teknolojiye rahatlıkla ulaşabilmesi. Cep telefonları dahil tüm teknolojik gelişmeler çok önemli.” Cihazlarda taksit sayısı fiyata bakılmaksızın 12 olmalıdır.
Bunun ekonomik etkisine bakacak olursak 3 milyon klonlanmış cihaz var, 1,5 milyon cihazın yolcularla birlikte getirildiğini, 4,5 milyon cihazın ise farklı şekillerde tedarik edildiğini tahmin ediyoruz. Bugün bu cihazlar ülkemizde daha kolay taksitle alınabilseydi, bu 4,5 milyon cihazın en az 2,5 milyon 3 milyonu ülkemizden temin edilmiş olacaktı. “Bu durum hem vergi gelirlerini artırıyor hem de sektöre önemli bir katkı sağlıyor, vatandaş alternatif kanallardan mağdur olmak yerine güvenli ve tanıdık yerlerden ürün alıyor.”