Titanik Dahil 3 Farklı Batıktan Kurtulan Gizemli Kadın: Violet Jessop
Violet Jessop 1887’de doğdu. tüm hayatını okyanuslara adayan,Yıllarca gemilerde hosteslik ve hemşirelik yapmış bir kadın.
Jessop’un ilginç yanı bu değil; Nitekim onu ünlü yapan özelliği, Titanik dahil.tam olarak 3 gemi enkazından sağ kurtulmayı başardığını!
Violet Jessop aslen İrlandalıdır, ancak Arjantin’de William ve Katherine Jessop’un çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.
1880’lerin ortalarında, o doğmadan birkaç yıl önce, ailesi çiftçilik amacıyla Dublin’den Arjantin’e göç etti. Çiftin en büyüğü Menekşe olmak üzere toplam 9 çocuğu var ve bunlardan 3’ü çok küçük yaşta hayatını kaybediyor. Violet bile küçükken tüberküloza yakalanmış ve ölümle burun buruna gelir,Ancak tüm varsayımların aksine hayata tutunmayı başarır ve o yaşlardan geleceğinin ipuçlarını vermeye başlar.
Violet’in hayatı, babasının ölümünden sonra ailesiyle birlikte İngiltere’ye dönmesiyle değişir. hemen ardından annesini kaybettiViolet, işe dönemin ünlü şirketlerinden biri olan Royal Mail Line’da hostes olarak başlar.
Bu noktadan sonra işler çok ilginçleşmeye başlıyor; Nitekim 20 Eylül 1911’de tarihin gördüğü en büyük lüks yolcu gemisi olan RMS Olympic’te bulunan Violet, kısa süre sonra HMS Hawke savaş gemisine katıldı. çarpışmadan habersiz Yolcularla ilgilenmeye devam etti. RMS Olympic mucizevi bir şekilde çok yoğun bir şekilde sular altında kalan Southampton limanına geri dönmeyi başardığında Violet ünlü kazadan kurtulmuştu.
Üstelik bu sadece başlangıçtı; Olaydan daha bir yıl bile geçmeden Violet, bu kez Titanik kazasına karışacaktı.
10 Nisan 1912’de Titanik’e atanan genç bayan, 4 gün sonra Kuzey Atlantik’te buzdağıyla çarpıştığında gemideki isimlerden biriydi. İki saat içinde ikiye bölünen ve batan gemide yaşadıklarını anlatırken ilk iş İngilizce konuşmak oldu. yolcuları güverteye çağırmakYapacakları konusunda bilgilendirildiklerini söylüyor.
Violet bu görevi yaparken gemi mürettebatının teknelere bindirildiğini gördü. halen çalışmaya devam etmektedir. Daha sonra 16 numaralı tekne çağrılarak kadın yolcular teknenin sadık olduğuna ikna edilir. Önce Jessop tekneye biner ve diğer yolcuları ikna eder ve tekne dolduktan sonra Jessop’a tekneyle gitmesi emredilir. Bu sırada anne babasına ulaşılamayan bir bebek Jessop’un kucağına verilir. bebeğe göz kulak olması istendi.
Kaza gününü takip eden 24 saat içinde 16 numaralı teknedeki yolcular Carpathia adlı bir gemi tarafından kurtarılır. Carpathia’nın güvertesindeyken bir kadın Violet’e yaklaşır, bebeği kucağına alır ve aceleyle uzaklaşır. Çoktan Menekşe, soğuktan donuyor,Hanımın kendisine teşekkür bile etmemesine aldırış etmeden hayatta kalmanın zevkini yaşıyor.
4 yıl sonra 1916 yılında Violet başka bir kazaya karıştı. Britannic gemisi, Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz Kızılhaçı’nda görev yaparken bir deniz mayına çarparak Ege Denizi’nin dibine indi. 30’dan fazla kişinin hayatını kaybettiği kazada gemi batarken Violet de boğuluyordu. pervaneler tarafından çekilenParamparça olma riskini alır ama mucizevi bir şekilde kaçar.
Bu üç büyük kaza Violet’i denizlerin dışında tutamaz.
Savaştan sonra birçok deniz yolculuğunda görev almaya devam ediyor. Emekli olduktan yıllar sonra fırtınalı bir akşam, kendi tarif ettiği şekliyle bir telefon alır. Telefondaki kişi Titanik batarken bir bebeği kurtarıp kurtarmadığını sorar ve olumlu cevap alınca kendisinin bebek olduğunu söylüyorkapanıyor.
Tutulan kayıtlara bakılırsa, o gün 16 numaralı kurtarma botundaki tek bebek Esad Thomas adlı biri. Yine kayıtlara göre bu bebek Karpatya’da annesine kavuşmuş görünüyor. Olayda arayan kişinin o olması oldukça olası.
1971’de Menekşe, 83 yaşındakalp yetmezliğinden ölür.
Onun bu ilginç hikayesini Titanik filminde de görebilirsiniz.
Başlangıçta, arka planda Rose Dewitt Bukater’ın süiti. Lucy adlı karakter Gemi batarken İngilizce bilmeyen yolculara ne yapacaklarını göstermesi talimatı verilir. Tıpkı gerçekte olduğu gibi…